Testbädd KTH 1.0
Testbädd KTH ligger i ett byggnadstillståndsfritt område i en av Einar Mattssons tre plus-energibyggnader på KTH Campus Valhallavägen. Det består av ett flexibelt antal lägenheter fördelade på 120 kvadratmeter, ett projektkontor samt en källare för alla nödvändiga installationer.

Om Testbädd KTH
Testbädden är totalt 305 kvm stor och består av en cirka 120 kvm stor bostadsyta, en 150 kvm stor serviceareal och ett projektkontor på cirka 20 kvm. Testlägenheterna som ingår i KTH Testbädd kommer att byggas om på årsbasis, och KTH kommer att hyra ut dessa till studenter. Testbädd KTH är extremt flexibel både i sin design och sina installationer. Testbäddarna har dessutom solceller, borrhål med möjlighet att byta ut kollektor och en bergvärmpump.
Olika formationer av lägenheter kommer att byggas på de 150 kvadratmetrarna beroende och baserat på vilka behov de projekt som pågår för tillfället har. Den innovativa miljön är utformad för att tillgodose framtida teknik, men den ger även initialt inblick i dagens banbrytande tekniker. Förutom rena produkttester möjliggör testbädden också för adaptiva styr- och styrsystem, utökade sensorinstallationer och framtida IoT-plattformar för att utveckla nya tjänster och processer relaterade till användar- och byggnadsdata.
Byggnaderna har bärande ytterväggar. De inre väggarna och alla lägenheter är konstruerade av lätta material. Den valda tekniken har stor förändringspotential, som förutom forskning om framtida bostäder också skapar förutsättningar för att undersöka frågor relaterade till den befintliga byggda miljön, till exempel miljöprogram eller enfamiljshus. System som involverar olika livslängdstekniker kan testas och optimeras. Dessutom kan viktiga parametrar som påverkar förvaltningsstrategier och planerat underhåll undersökas, justeras, optimeras och paketeras i affärsmodeller och strategier.

Testbädd KTH layout

