Till innehåll på sidan

Variabel Ventilation

Sammanfattning

Många människor spenderar idag större delen av sitt liv inomhus. Det är vanligt att man både hemma och på jobbet vistas i utrymmen där klimatet inte styrs av väder och vind utan av ventilationssystem som är tänkta att skapa ett lämpligt inomhusklimat. Trots ventilationens centrala del av samhället hamnar ämnet dock ofta i skymundan, och i dagens läge är det ingen självklarhet att inomhusklimaten och dess luftkvalité är tillfredställande.

Av dem som bygger bostäderna och lokalerna förklaras detta ofta bero på kostnadsaspekter, men i grund och botten är det annat som ligger till grund för dagens situation. En bättre förklaring är att det finns viss problematik kring ventilationens planeringsskede, vilket innebär ett väldigt förenklat arbetssätt och att kostnad prioriteras framför funktion och kvalité.

Problemen har bekräftats från flera håll och forskning pågår inom området i syfte att möta de bakomliggande orsakerna. Bland annat uppförs på flera håll i världen olika typer av testbädd-bostäder utformade för mätning och datainsamling i en verklig boendemiljö. Med hjälp av dessa kan man både verifiera olika systems funktion och gynna framtagning av nya innovationer och välgrundat forskningsmaterial gällande bland annat olika ventilationslösningar som exempelvis variabel ventilation. Ett av dessa projekt, med namnet KTH Live-in Lab, utförs på KTH i Stockholm.

Patrik Bengtsson och Joel Blomfelt

KTH – Skolan för Industriell Teknik och Management
Energiteknik EGI-2016

Ladda ner Kandidatexamensarbete Variabel Ventilation (pdf 2,7 MB)