Nytt projekt undersöker brandskydd för batterilager i byggnader
Ett nytt projekt avser att utvärdera hur brandskydd i batterilager kan utformas så kostnadseffektivt som möjligt i samverkan med andra viktiga och kostnadsdrivande kravställningar, så som strålnings- och ventilationskrav.
Batterilager i byggnader har många fördelar och det blir vanligare att sådana installationer föreslås och utreds i både nya och befintliga byggnader. För sådana batterilager släpar dock regelverket, vilket gör att t.ex. brandskyddskrav/rekommendationer varierar beroende på var i landet som en installation genomförs. Det pågår olika forsknings- och utvecklingsinitiativ för att minska sådana problem och osäkerheter men en pusselbit som fortsatt saknas är att holistiskt studera hur olika krav skulle kunna samverka för att nå en så kostnadseffektiv lösning som möjligt. Under tio månader kommer projektet att utföras i samverkan med KTH Live-In Lab, där en fullskaleinstallation om totalt 186 kWh elenergilager installerats i ett pågående forskningsprojekt där Northvolt, Einar Mattsson och KTH samverkar.
Mer information om projektet finns via följande länk: www.liveinlab.kth.se/projekt/r-d-projects/kostnadseffektiv-utformning-av-brandskydd-for-batterilager-i-byggnader-1.1317603