Till innehåll på sidan

Ny rapport: Kompetensbehov för framtidens smarta byggnader

ipad
Foto från Unsplash.
Publicerad 2021-10-14

En nyligen släppt rapport tar upp vilka ingenjörskompetenser som krävs för planering, uppförande och förvaltning av smarta och hållbara byggnader. Den bygger på en intervjustudie genomförd med projektpartners från KTH Live-In Lab.

Studien utgår ifrån att den traditionellt långsamma samhällsbyggnadssektorn, med fokus på fastighetsförvaltning, nu genomgår snabba förändringar inom områden som digitalisering, hållbarhet och entreprenörskap. Bland annat ställs större krav på förmågan att analysera stora datamängder genom de ökade möjligheterna att samla, spara, kombinera och analysera data från användandet av fastigheter.

Per Fagrell
Per Fagrell

Utvecklingen medför behov av kombinationer av kompetenser – inte bara tekniska utan även affärsmässiga och beteendevetenskapliga – och sätter fokus på hur aktörer som KTH kan tillmötesgå dessa nya behov av kompetensutveckling.

Per Fagrell, postdoktor ITM Lärande, KTH, har inom ramen för studien intervjuat åtta företag med koppling till KTH Live-In Lab.

Läs rapporten: Kompetensbehov för framtidens smarta byggnader (pdf 173 kB)

Studien genomfördes under vinter/vår 2021 inom ramen för IRIS – en satsning inom ITM-skolan med syfte att bidra till ökad hållbarhet inom industri och samhälle.

Tillhör: KTH Live-In Lab
Senast ändrad: 2021-10-14