Altered – samma kran, 98% mindre vatten

Installation av extremsparande munstycken från Altered i befintliga badrums- och kökskranar, i syfte att undersöka användarupplevelse och skillnad i vatten- och energiförbrukning.

Watertap Altered with hand
Munstycke från Altered på kökskran.

Bakgrund

De flesta kranar idag har ett flöde på 10LPM (liter/minut) och även snålspolande kranar har ett flöde på 6–8 LPM. Problemet med dessa är att majoriteten av det vatten som kommer ut aldrig används. Vid en handtvätt används exempelvis bara det vatten som faktiskt rör huden. Det mesta ligger i lager, studsar av eller rinner helt enkelt förbi.

Altered utvecklar små lösningar med stor global påverkan. Vi gör det genom så kallade retro-fits (uppgradera existerande produkter) som radikalt påverkar vatten- och energianvändning utan att offra funktion eller upplevelse.

Våra munstycken gör två saker:

  1. Vi använder trycket i leningarna för att atomisera vattnet, helt enkelt bryta upp vattnet i miljoner droppar, var och en med sin egen ytarea. Detta gör att användaren kommer i kontakt med, och använder, varenda droppe vatten som kommer ur kranen.
  2. Vi ökar också hastigheten på vattnet till ca 50 km/h vilket ökar funktionalitet och sköljning.

Och resultatet är enormt. Med bara 0,2 LPM får användaren full funktionliatet och hög grad av upplevelse.

Problemet med atomisering är dock att det tar ca 3 min att fylla upp ett glas vatten. Vår produkt kan därför enkelt växlas över till ett sprayläge vilket ger 1,3 LPM. Fortfarande en besparing på 85%, men ger det vatten man behöver.

Vi följer globala standards vilket gör att munstyckena är möjliga att installera i majoriteten av kranar som finns på marknaden idag. Produkten har även olika IP associerat till sig.

Projektbeskrivning

Syftet med projektet är att implementera våra produkter i badrums- och kökskranar för att undersöka användarens upplevelse samt faktisk skillnad i förbrukning av vatten och energi.

Genomförande

Produkterna installeras av inneboende och används sedan under testperioden. Under perioden mäts skillnad i vatten- och energiförbrukning. Efter avslutat test genomförs även en undersökning på användarupplevelse och acceptansnivå.

Ansvarig

Johan Nihlén

Företag/Organisation

Altered Stockholm AB
www.alteredcompany.com

Forsknings/utvecklingsområde

Boendebeteende och kommunikation, Tekniska system för varmvatten, värme och/eller ventilation

Tidsramar

1–6 månader

Tillhör: KTH Live-In Lab
Senast ändrad: 2019-05-19